Ympäristö on hankkeessa etusijalla

Vesistöihin, kaloihin sekä luontoarvoihin liittyvät seikat ovat erityisen tärkeässä roolissa hankkeen suunnittelussa. Keräämme tutkimuksilla ympäristöarvoista tarkkaa taustatietoa.

Soklin alueella on tehty jo useamman vuoden ajan täydentäviä luontokartoituksia, jotka ovat tuoneet lisätietoa Soklin ja sen lähiympäristön luontoarvoista.
Olemme laajentaneet luontoselvityksiä myös kaivospiirin ulkopuolelle.

Huomioimme luontoarvot toiminnan suunnittelussamme ja tavoitteenamme on vähentää vaikutuksia esimerkiksi paikallisiin vesistöihin ja suojeltujen kasvilajien elinympäristöihin.

Kuljetusratkaisuilla pienempään hiilijalanjälkeen

Tutkimme vaihtoehtoa, jossa osa raaka-aineen prosessoinnista toteutettaisiin kauempana kaivosalueesta. Jos raaka-aine kuljetettaisiin putkea pitkin jatkokäsittelyyn, logistiikan hiilijalanjälki pienenisi yli 90 prosenttia verrattuna siihen, että kuljetukset tehtäisiin maanteitä pitkin rekkakuljetuksilla. 

Raaka-aineet hyödynnetään maksimaalisesti

Tavoitteenamme on hyödyntää raaka-aineet ja sivuvirrat maksimaalisesti jätteiden määrän minimoimiseksi. Olemme pilotoineet harvinaisten maametallien talteenottoa erilaisilla kokeilla ja testaamme sekä kehitämme tuotantomenetelmiä, joiden avulla kaivoksen toiminnoista saataisiin mahdollisimman tehokkaita ja kestäviä.

Kala- ja vesistötutkimuksia

Soklissa on tehty useina vuosina tutkimuksia, joilla on kartutettu tietoa kalakannoista sekä poikastuotannosta alueen vesistöissä. Tutkimuksia on tehty mm. sähkökoekalastuksella sekä kalakameroilla. Tarkkailemme myös vedenpinnan korkeutta niin pinta- kuin pohjavesissä hyödyntämällä jatkuvatoimisia mittareita.

Kasvi- ja muut luontoselvitykset

Otamme alueen biodiversiteettiarvot huomioon toiminnassamme ja hankkeen suunnittelussa. Kasvi- ja luontoselvitysten lisäksi olemme hakeneet Lapin ELY-keskukselta poikkeuslupaa harvinaistuneen lettorikon siirtoistutustutkimukselle, jonka tavoitteena on kerätä tietoa lajin suojelua varten. Tutkimuksessa siirrettäisiin kasvin versoja sekä kerättäisiin siemenkotia ja istutettaisiin ne uudelle alueelle.

Tutkimushankkeista työkaluja alalle

Osallistumme mm. Euroopan komission rahoittamaan GoldenRAM-projektiin, jossa kehitetään tekoälyteknologiaa hyödyntäviä työkaluja kaivosteollisuudelle ja sen sidosryhmille. Soklissa tutkitaan luontotyyppien tunnistamista kaukokartoituksella. Keskeisin tavoite on kehittää aineistonkäsittelyalgoritmi, jolla maastossa havaitut luontotyypit voidaan tunnistaa ja yleistää kattamaan koko tutkimusalue.

GoldenRAM-logo.​​​​