Fosfaattia ja harvinaisia maametalleja

Soklin mineraalivarannot Savukoskella ovat maailmanlaajuisesti ainutlaatuiset. Niiden avulla voitaisiin vahvistaa Euroopan omavaraisuutta tärkeissä raaka-aineissa. Kartoitamme nyt alueen mineraalivarantoja sekä kaivostoiminnan kannattavuutta kokonaisvaltaisesti, kun aiemmat selvitykset ovat pohjautuneet fosfaatin ja raudan tuotantoon. Toteutuessaan kaivos työllistää suoraan ja välillisesti satoja ihmisiä ja asettuu samalla osaksi suomalaista akkuarvoketjua.

Fosfaatin ja raudan lisäksi Soklin esiintymä sisältää mm. harvinaisia maametalleja, mangaania, vermikuliittia, niobiumia ja kuparia.

Usein kysyttyä Soklista

0km

Sokli Oy on kairannut näytteitä noin 24 kilometrin verran alkaen vuodesta 2023

0Mt

Fosfaattia voitaisiin tuottaa miljoona tonnia vuodessa

0kpl

Harvinaisten maametallien tuotanto riittäisi vuodessa 1500 tuulivoimalan tarpeeseen

0%

Niobiumia voitaisiin tuottaa
80 % Euroopan vuosittaisesta tarpeesta

Sokli voisi tuplata Euroopan fosfaattituotannon ja vahvistaa kotimaista raaka-ainetuotantoa 

Soklin fosfaattituotanto voisi olla jopa miljoona tonnia vuodessa. Määrä on merkittävä ruoantuotannon kannalta, sillä lannoitteiden raaka-aineeksi käytettynä sillä ruokkisi 60 miljoonaa ihmistä.

Tällä hetkellä Siilinjärvellä toimii koko EU:n ainoa fosfaattikaivos, joka tuottaa vuodessa noin miljoona tonnia fosfaattia. Toteutuessaan Sokli siis tuplaisi Euroopan fosfaattituotannon.

1500 tuulivoimalaa tai 2 miljoonaa sähköautoa

Osa Soklista löydetyistä harvinaisista maametalleista, kuten neodyymi ja praseodyymi, ovat kestomagneettien raaka-aineita. Kestomagneettien käyttö on kasvanut suuresti viime vuosina esimerkiksi tuulivoimassa, mutta pääraaka-aineiden saanti on riippuvainen Kiinasta.

Soklin vuosittainen harvinaisten maametallien tuotanto riittäisi noin 1500 uuden tuulivoimalan tarpeeseen tai noin kahteen miljoonaan sähköauton akkuun. Soklin esiintymä kattaisi jopa 80 prosenttia EU:n vuosittaisesta niobiumin tarpeesta. Niobia käytetään muun muassa puolustusteollisuudessa erikoisteräksen raaka-aineena.

Vahva vaikutus paikallistalouteen

Toteutuessaan Soklin kaivoshanke toisi merkittäviä vaikutuksia Itä-Lapin alueen talouteen. Rakentamisen ja kaivostoiminnan aikana hanke työllistäisi suoraan satoja henkilöitä, minkä lisäksi tulisivat vielä epäsuorat työvoimavaikutukset. Jo nyt hanke työllistää paikallisia sekä suoraan että välillisesti.

Osa suomalaista akkuarvoketjua

Sen lisäksi, että Soklin mineraalien avulla voitaisiin vahvistaa Euroopan omavaraisuutta tärkeissä raaka-aineissa, Soklista tulisi osa kotimaista akkuarvoketjua raaka-aineiden tuottajana.

Tutustu Sokliin interaktiivisesti

Voit tutustua Soklin kaivoshankkeeseen interaktiivisen esityksen avulla, jossa on satelliitti-, drooni- ja 3D –kuvaa alueesta, ympäristöstä sekä esiintymästä. 

Mitä Soklin mineraalit sisältävät?

Tutustu alta tarkemmin Soklista löytyviin raaka-aineisiin ja niiden käyttökohteisiin.

FOSFAATTI

HARVINAISET MAAMETALLIT

NIOBIUM

MUUT MINERAALIT

RAUTA

URAANI JA TORIUM

MANGAANI

VERMIKULIITTI

ZIRKONIUM JA HAFNIUM

TANTAALI

KUPARI

Katso video

Kannattavuuteen vaikuttavat monet seikat

Kaivoksen kannattavuuteen vaikuttavat monet tekijät, kuten hyötymineraalin tai sen sisältämän arvoaineen maailmanmarkkinahinta, malmin määrä esiintymässä, louhimisen kustannukset, energian hinta, esiintymän sijainti sekä lupa-asiat.

Kaivosvaihtoehtona selvitämme lateriittimalmien osalta avolouhintaa, kun taas foskoriittien ja keskusruhjeiden osalta selvitämme avo- ja maanalaista louhintaa malmin sijainnista riippuen. Selvitystyöhön kuuluvat myös logistiikka- ja infrastruktuuriratkaisut.

Katso video, jossa esitellään kaivoshankkeen taustaa, alustavia suunnitelmia ja hyötyjä.

Katso video